- Müzik Teknolojileri
- 501 (Registered)
Cubase’in Beste ve Düzenleme Araçları: Harika Parçalar Yapın (Doruk Somunkıran)
Bu ders, müzikal bir fikri olan ve o fikri bilgisayar tabanlı bir müzik yapım sistemi (DAW) kullanarak ortaya çıkarmak isteyen kişiler için tasarlanmıştır. İlk şarkısını yazmak isteyen ve müzikle hobi düzeyinde ilgilenen biri ya da yeni şarkılar yazmak için farklı, yaratıcı yöntemler arayışı içinde olan bir profesyonel olabilirsiniz. Kendi özgün müziklerini oluşturmak isteyen bir rapçi, müzik yapımcısı veya DJ olabilirsiniz.
Yeni müzikler ortaya çıkarmak isteyenlerin en çok karşılaştıkları sorun, müziği kafalarında duymaları, ama dışarı nasıl çıkaracaklarını bilememeleridir. Günümüzde teknoloji öyle bir noktaya geldi ki artık bunu yapmak mümkün, müzik teorisi ve teknolojisi hakkında hiçbir şey bilmeseniz dahi.
Cubase’te, kullanıcıların yeni müzikler yaratmalarını sağlamaya yardımcı olacak son derece güçlü araçlar var. Bu derste, size bu araçları kullanarak müzikal fikirlerinizi tamamlanmış şarkılara nasıl dönüştürebileceğinizi göstereceğim. Size bu sürecin her aşamasında eşlik edeceğim.
Burada vadettiğim şey inanılmaz gibi görünüyor olabilir ama ortada sihir, gizem ya da bilim kurgu seviyesinde bir yapay zeka yok. SİZİN yeteneğinizi ve yaratıcılığınızı kullanarak, SİZİN yapacağınız seçimler çerçevesinde SİZİN kendine özgü şarkınızı yapacağız. Cubase’i, müzik hakkında çok şey bilen ve şarkı yazarken size yol gösteren bir asistan gibi düşünebilirsiniz.
Bu dersin şarkı yazarlığını ya da besteciliği A’dan Z’ye öğretmek ya da Cubase’i A’dan Z’ye öğretmek gibi bir iddiası yok (böyle bir iddiada bulunan derslere dikkatli yaklaşın!). Bu derste sizin projenize odaklanacağız. Ham müzikal fikirleri, tamamlanmış şarkılara dönüştürme sürecinin aşamalarına odaklanacağız.
Peki, bu dersten en yüksek verimi almak için nelere ihtiyacınız olacak? Pahalı ekipmanlar? Akustik yalıtım? Müzik teorisi alanında diploma? Bunların hiçbirine ihtiyacınız yok. Müziğe dair her şeyi öğrenmeniz gerektiğini sonuna kadar savunuyorum, ama bunları henüz bilmiyor oluşunuz sizi BUGÜN harika müzikler yapmaktan alıkoymamalı. Bu dersin amacı da bu.
Nispeten yeni bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Bu bilgisayarda Cubase 8, 9 veya 10, Artist ya da PRO sürümlerinden biri kurulu olmalı. Yaptığınız şeyleri duyabilmeniz için bir ses kartı/ses ara birimi (bilgisayarınızın kendi ses kartı yeterli). Hoparlör ya da kulaklık. MIDI klavyeniz varsa harika, yoksa sorun değil.
Müzik teorisi bilmenize ihtiyaç yok demişken, size müzikal fikirlerinizi alıp profesyonel seviyede işlemeyi göstereceğim. Cubase’in Chord Pads ve Chord Assistant özelliklerini kullanarak nasıl harika akor yürüyüşleri ve melodiler bulabileceğinizi öğreteceğim.
Size ayrıca, şarkınızın düzenlemesini nasıl yapabileceğinizi de göstereceğim.
Dersin her bir bölümü, şarkınızın temel unsurlarından birini nasıl tamamlayacağınızı anlatacak. Yaptıkça bana gönderebilirsiniz. Çalışmalarınızı inceleyip önerilerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Bu dersi tamamladığınızda, yalnızca sizin içinizde duyabildiğiniz ham bir müzikal fikri alıp tamamlanmış bir düzenleme haline getirerek tüm dünyayla paylaşabileceksiniz. E daha ne bekliyorsunuz? Haydi müzik yapmaya başlayalım!
Gereksinimler
- Bilgisayarınızda Cubase 8, 9 veya 10’un Artist ya da PRO sürümleri kurulu olmalı.
Bu kurs kimler için uygun
- İlk şarkılarını yazmak isteyen hobi müzisyenleri
- Yeni fikirler denemek isteyen tecrübeli müzisyenler
- Farklı yaratıcı yaklaşımlar arayan müzik yapımcıları
- Remixlerde armoniyi daha etkin kullanmak isteyen DJ’ler
Doruk Somunkıran İletişim
Abonelik
- Müzik Üniversitesi’ne “Abone” olarak, üyeliğiniz devam ettiği sürece sitenin içeriğindeki tüm kursları ve eklenecek olan yeni kurs / ders içeriklerini görüntüleyebilirsiniz (Netflix, Spotify sistemleri gibi).
Kurs İçeriği
Kurulum 0/3
-
Kuruluma Giriş ÖnizlemeLecture1.1
-
KurulumLecture1.2
-
Kurulum ÖdevLecture1.3
-
Akorlar 0/4
-
Akorlara Giriş ÖnizlemeLecture2.1
-
AkorlarLecture2.2
-
Akorlar ÖdevLecture2.3
-
Akorlar KutlamaLecture2.4
-
Davul 0/3
-
Davula Giriş ÖnizlemeLecture3.1
-
DavulLecture3.2
-
Davul ÖdevLecture3.3
-
Bass 0/3
-
Bass’a Giriş ÖnizlemeLecture4.1
-
Bass ÖnizlemeLecture4.2
-
Bass ÖdevLecture4.3
-
Pad 0/3
-
Pad’e Giriş ÖnizlemeLecture5.1
-
PadLecture5.2
-
Pad ÖdevLecture5.3
-
Arpej 0/3
-
Arpej’e Giriş ÖnizlemeLecture6.1
-
ArpejLecture6.2
-
Arpej ÖdevLecture6.3
-
Melodi 0/3
-
Melodiye Giriş ÖnizlemeLecture7.1
-
MelodiLecture7.2
-
Melodi ÖdevLecture7.3
-
Düzenleme 0/3
-
Düzenlemeye Giriş ÖnizlemeLecture8.1
-
DüzenlemeLecture8.2
-
Düzenleme ÖdevLecture8.3
-
Dışa Aktarım (Export) 0/3
-
Dışa Aktarıma Giriş ÖnizlemeLecture9.1
-
Dışa AktarımLecture9.2
-
Dışa Aktarım ÖdevLecture9.3
-
Bonus Ders 0/1
-
Bonus DersLecture10.1
-
Eğitmen
Doruk Somunkıran 20 yılı aşkın bir süredir beste, düzenleme, ses mühendisliği ve müzik eğitmenliği alanında faaliyet göstermektedir.
Çağdaş müzik eğitiminin tartışılmaz lideri konumundaki Berklee College of Music’ten yüksek şeref listesine girerek ve çok sayıda burs ve ödül kazanarak mezun olmuştur.
Doruk halihazırda İstanbul’da müzik albümleri, film ve dizi müzikleri üzerinde çalışmaktadır.
Yaklaşık 20 yıldır müzik teorisi ve teknolojisi konusunda eğitim vermektedir.
Doruk TRT Belgesel kanalında yayınlanan ve 13 bölümden oluşan Sesten Müziğe belgeselinin metin yazarlığını ve sunuculuğunu üstlenmiştir.
- Audio Engineering Society (Ses Mühendisleri Derneği) üyesi
- Avid Sertifikalı Pro Tools Eğitmeni
- Steinberg Sertifikalı Cubase Eğitmeni
- MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) üyesi
- Berklee Alumni Network (Berklee Mezunlar Ağı) üyesi