Hızlı Elektro Gitar Çalma Prensipleri (Hızlanmak)

Elektro gitarımızı alternate picking yaparak hızlı çalmak için bazı prensiplerden bahsetmek istiyorum. Hızlı çalabileceğimiz diğer tekniklere göre (legato, tapping gibi), alternate picking daha sert, keskin ve agresif bir duyum sağlayabilir. Ancak bu teknikle, diğer tekniklerde ulaştığımız daha yüksek hızlara ulaşmak bizi daha çok uğraştıracak ve zorlayacaktır. Bu zorlanmayı minimize etmek için bu 6 prensibi çalımımıza eklemeliyiz.

1- Küçük Hareketler

Gitar veya herhangi bir enstrumanı çalarken birinci önceliğimiz rahat olmak, enerjimizi korumak olmalı. Bu şekilde yorulmadan, potansiyelimizin el verdiğince hızlı çalabiliriz. Aikido, Wing-Tsun gibi, karşı tarafın gücünü kendine karşı kullanmayı hedefleyen sporlar da bu şekilde işler. Minimum hareket, minimum harcanmış enerji demektir. Ayrıca büyük hareketler yaptığınız zaman, bir sonraki hareketinize başlayana kadar bir süre geçecek ve bu da size vakit kaybı olarak yansıyacaktır.

Peki bu prensibi çalımımıza nasıl uygulayacağız? Öncelikle sağ elimizle başlayalım. Sağ elimiz tellerden fazla uzaklaşmamalı. Tek telde bir egzersiz yaptığımızı var sayalım. Hareketleri o kadar küçük yapabiliriz ki, uzaktan bakan biri elimizin hareket ettiğini anlamayabilir bile. O kadar ufak hareketlerden bahsediyorum. Sevdiğiniz gitaristlerin videolarını izlerken, sağ ellerine dikkat edin. Hızlı pasajlarda ne kadar uzaklaşıyorlar tellerden?

Sol elimiz için de aynı mantık geçerli. Parmaklarımızı klavyeden fazla kaldırmamalı veya gereksiz yerlere konumlandırmamalıyız. Parmaklar kendi perdelerine oldukça yakın ve her zaman göreve hazır bir şekilde, kendi sıralarını beklemeliler. Bu şekilde hiç zaman kaybetmeden, olması gerektiği zaman basabiliriz.

Zeytinli Rock Festivali 2019’dan, grubum The Madcap ile The Final Countdown performansımızın solo bölümü.

2- Rahat Olmak

Elektro gitarda hızlanmak

Söylediğim gibi, gitar çalarken rahat olmalıyız. Ancak bu şekilde enerjimizi koruyabilir ve hem hızlanabilir, hem de yorulmadan daha uzun süre çalabiliriz. Rahat olmaktan kastım; ancak gerektiği yerde gerektiği kadar kuvvet uygulamak. Örneğin sağ elimiz penayı çok fazla sıkmamalı. Hatta serbestlikle, sıkılık arasında bir yerde tutmalıyız ki, uyguladığımız kuvvet sebebiyle teller penayı geri sektirmesin.

İki elimiz de kasılmamalı, rahatça, akışkan bir şekilde hareket edebiliyor olmalı. Çalarken kendinizi gözlemleyin, zaten kendinizi kasıyorsanız bunu kolayca görebilirsiniz. Sol elinizde baş parmağınızın konumuna dikkat edebilirsiniz, ağrımasın ve size zorluk çıkartmasın çünkü görevi size destek olup işinizi rahatlatmak.

3- Sağ El(Pena) Tekniği

Hızlı elektro gitar çalmak

Pena kullanırken üç eklem bölgesinden destek alarak çalabiliriz. Bunlar büyükten küçüğe;

  • Dirsek
  • Bilek
  • Parmak

Bizim amacımız küçük hareketler yapmak olduğu için, bize bunu sağlayacak eklemlerimizden faydalanmamız gerekir. Bu durumda yükün çoğunu sağ elimizin işaret ve baş parmakları ile bileğimiz çekmelidir. İnsanlar genelde bilekten pena vuruşlarını yapar ama bir kısmımız da bu pena vuruşları için parmaklarımızı kullanırız. Ben iki tekniği birleştirip, ikisinden de destek almayı tercih ediyorum, özellikle hızlı pasajlarda. Tabii ki dirsek de çok az da olsa destek olabilir, ancak ana yükü buraya vermek çok çabuk yorulmanızı ve çalımınızın neredeyse anında netliğini kaybetmenizi sağlayacaktır.

4- Pena Tutuşu

Elektro gitarda hızlanmak

Az önce bahsettiğimiz gibi, penayı gerektiğinden fazla sıkı tutmamalıyız. İlk adımımız rahat olmak, bu temeli sağlamadan gerisini üzerine kurmak çok zor(ve gereksiz) olacaktır. Penamız tellere biraz açıyla bakabilir, yani sağa veya sola doğru eğebiliriz. Ancak penanın yan tarafıyla vuruş yapmak sesin karakterini öldürecek, gücünü alacaktır. Bu yüzden yana eğiyor olsak da yayvan yüzeyiyle vurmaya çalışmakta fayda var.

Penayı eğmemizin sebebi, yine tellerin bize geri uygulayacağı kuvveti azaltmak. Bu şekilde penanın geri sekmesini engellemek istiyoruz. Yoksa telin bize uyguladığı kuvvete karşı yeniden bir güç harcamamız gerekecek ki bu da sesin karakterini iyice bozacaktır.

5- Yavaş Çalmak

Hızlı elektro gitar çalmak

Çalıştığım ve internette videolarına denk geldiğim bir çok arkadaşım bu çok çok önemli kısmı maalesef atlıyorlar. Hızlı çalmanın ilk adımı, altını çizerek söylemeliyim, yavaş ve temiz çalmak.

Gitar çalışırken yaptığımız şey, kas hafızası geliştirmek. Yeterince ve doğru çalışırsanız, parmaklarınızın olması gerektikleri yerlere otomatik olarak gittiklerini göreceksiniz. Arkadaşınızla muhabbet ederken bile çalabilirsiniz. Bu kas hafızası doğru yerleşmediği sürece, yüksek hızlarda temiz çalmak mümkün olmayacaktır. Kas hafızası da ancak yavaş, tane tane ve doğru çalarak gelişir. Eğer o anki potansiyelinizden hızlı çalmaya çalışıp, bu denemelerin bir çoğunu yanlış yaparsanız, yanlış bir kas hafızası geliştiriyorsunuz demektir. Bu da doğru değil, ters yöne sizi götürecek, belki az önce olduğunuzdan daha geride olmanıza sebep olacaktır.

Gelişiminizde sebep olacağınız en büyük zaman kaybı; gereğinden hızlı çalmaya çalışmak olacaktır.

6- Metronomla Çalışmak

Hızlı Elektro Gitar Çalma Prensipleri (Hızlanmak)

Gitarımızı yavaş da, hızlı da çalışıyor olsak mutlaka bir metronom açık olmalı. Çaldığınız hareketi öğrenmek tabii ki ilk adım. Ama sonra her an sizi sabit bir hızda tutan metronomunuz açık olmalı. Ayrıca bu, bir çok müzisyende, çalıştığım bir çok öğrencimde gördüğüm koşma hissiyatınızı azaltmanızı veya en azından daha kontrollü olmanızı sağlayacaktır.

Peki hareketi öğrendik, yavaş çaldık ve metronomla çalıştık. Sonra?

Bir sonraki adım, metronomu yavaş yavaş hızlandırmak. Bunun için şöyle bir sıralama yapabiliriz

  • Hareketi öğren.
  • 70-80bpm civarında çalış (rahat olduğun hızı bul).
  • Hareketi tertemiz yaptıysan 1 bpm arttır, tertemiz olmadıysa yeniden çal.
  • Temiz yaptığın her döngü için metronomu 1bpm arttır.
  • Egzersiz seni zorlamaya, daha dağınık çalmaya başladığın zaman dur.
  • İlk başta başladığın metronom hızı +10bpm den yeniden başla ve aynı döngüyü tekrarla.
  • Tekrar egzersiz seni zorlamaya başladığında tekrar başa dön ve bu sefer ilk hız +20bpm den başlayarak döngüyü tekrarla.

Bu şekilde çalıştığınızda, her döngüde bir öncekinden biraz daha ileriye, daha temiz bir şekilde gidebildiğinizi göreceksiniz. Ama bunun da bir sınırı var tabii ki. Dolayısıyla bu çalışmayı uzun vadeye yayarsanız, mesela 1 ay her gün yaparsanız, çok ciddi bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Hatta bu ilerlemenizi gözlemlemek için, her gün geldiğiniz en yüksek metronom değerini not edebilir, ay sonu ve ay başındaki hızlarınızı karşılaştırabilirsiniz.

BONUS : Nota Değerlerini Bilmek

Elektro gitar Nota Değerleri hızlanmak

Nota vuruş değerleri aslında göründüklerinden çok daha kolaylar. Bunları bilirseniz, çalıştığınız egzersizi daha iyi analiz edip anlama imkanınız olur. Yani çaldığınız nota 8lik mi? 16lık mı? 32lik mi? 3leme veya 6lama mı? Noktalı nota mı? Bunları okursanız, ölçüyü çok daha iyi bölebilir ve vuruşları tam olması gerektiği zaman, olması gerektiği gibi vurursunuz. Bu da çalımınızı çok daha temiz, net ve keskin duyurmanızı sağlayacaktır.

HİLE : Legato (Hammer-On / Pull-Off)

Elektro gitar legato ile hızlanmak

Sürekli penalama yapıyor, yani alternate picking tekniğini uyguluyoruz. Çünkü bu teknik, bağlı seslere göre(legato, hammer-on/pull-off, slide vs.) sesin daha agresif, keskin ve net duyulmasını sağlıyor.

Fakat, bu penalamaların arasına nadiren “hammer-on / pull-off” gibi ufak “legato” tadında ekleyeceğiniz notalar duyumun agresifliğinden hiç bir şey götürmeyecek, ancak sizi çok rahatlatacaktır. İnsan beyni tümevarımcı bir yaklaşıma sahip olduğu için, eğer doğru yaparsanız, bir çok insan yaptığınız bu legatoları da penalama gibi algılayacaktır. Tabii ki bunu yerinde serpiştirmek gerekir, fazla yaparsanız tadını kaçırabilir, legatonun yumuşak hissiyatını fazla katabilir.

Elektro Gitarda Nasıl Hızlanabiliriz?

Yukarıda bahsettiğimiz temel prensipleri belirli uygulayabileceğimiz ve en önemlisi de müzikal anlamı olan egzersizler de yapmalıyız.

Bu yüzden hızlanma çalışmalarını hem kromatik (sıralı sesler) hem de gamlar içinde yapmamız gerekir. Bunun için de tabii ki gamlara hakim olmamız gerekir. Bu da hem hızlanmamızı, hem de çaldığımız hızlı melodilerin güzel duyulmasını, müzikal bir değerinin olmasını sağlayacaktır

Elektro Gitarda Nasıl Hızlanabileceğinizi, Gamları ve Çok Daha Fazlasını Öğrenmek İster Misiniz?

Müzik Üniversitesi’nde bulunan Elektro Gitar kurslarında bir çok konuyu ve tekniği detaylıca öğrenebilir, bu konularda ustalaşmak için bir çok egzersiz bulabilirsiniz. Sitemizde Elektro Gitar için hazırlanmış 10 kursun tamamını bu linkten inceleyebilir ve içeriklerine göz atabilirsiniz.

Müzik Üniversitesi’nin Diğer Avantajları

  • Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
  • Videolara Entegre Tab / Notasyon sistemi, tüm cihazlarda tam ekran yapılabilir ve anlatım videolarımıza entegre “Guitar Pro” uygulaması gibi çalışır. Örnek bir soloyu bu linkten inceleyebilirsiniz.
  • Elektro Gitar, Müzik Teorisi(Armoni), Vokal (Şan), Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar, saatlerce çalışabileceğiniz ders içeriği. Tüm kurslarımıza buradan göz atabilirsiniz.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel canlı-yayınlar, soru-cevaplar.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel facebook grubu ve forumlar.
Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…