En Kolay Elektro Gitar Teknikleri

En Kolay 6 Elektro Gitar Tekniği

En Kolay Elektro Gitar Teknikleri öğrenmek ve uygulamak çok zamanınızı almayacak olsa da, gitar çalımınıza ferah bir hava katabilir. Bu teknikler ilk öğrenilen teknikler olsa da, her gitaristin hayatları boyunca kullanmaya devam ettiği, ustalaşabilmek için yıllarını vermeleri gereken tekniklerdir.

Videoda anlatılan diziler, müzikal bir anlamı olması açısından A minör pentatonik dizisinden gösterilmiştir. Bu diziyi gitar üzerinde aşağıdaki gibi çalabilirsiniz. Elektro gitar üzerinde gamlar hakkında daha çok bilgi almak için Gam Nedir? Gitarda Gamlar Nasıl Öğrenilir? makalemize göz atabilirsiniz.

En Kolay Elektro Gitar Teknikleri

1. Teknik : Slide (Kaydırma)

Öğrenmemiz gereken en kolay elektro gitar teknikleri ilki slide yani kaydırma. Bu tekniği uygulamak için tek yapmamız gereken; pena vuruşu yaptıktan sonra, sol el parmaklarımızı duyurmak istediğimiz ikinci notaya kaydırmak, yani slide yapmak olacaktır. Örneğin minör pentatonik diziyi düşünecek olursak; sol elimiz 3.telin 5.perdesine basarken sağ elle pena vuruşu yaptık ve sonrasında sol elimizi 5. perdeden 7. perdeye kaydırdık. Aynı iki notayı önce 5 sonra 7. perdelere de vurarak duyurabiliriz ancak burada slide tekniğinden kaynaklanan bir hissiyat farkı olacaktır. Çünkü notalar birbirlerine bağlı olarak duyulacaktır. Bu tekniği çalışmak için minör pentatonik dizinin her telde ilk notalarının sesini pena ile çıkarttıktan sonra, ikinci ses slide yaparak diziyi inip, çıkabilirsiniz.

2. Teknik : Vibrato

Bu tekniği uygulamak için sol elimizle bastığımız perdeye bir salınım vermeliyiz. Yani teli aşağı ve yukarı, periyodik bir harekete sokmalıyız. Buradaki “periyodik” anahtar kelimemiz. Vibratonun iyi duyulması için seste oluşturduğumuz salınımların arası eşit süreli olmalıdır. Gitar dersi yaptığımız bazı arkadaşlarımda bu periyodikliğin eksik olması yanı sıra, vibratonun farklı notalara gidiyor olması da düzeltmemiz gereken yanlışlardan birisi oluyor. Oluşturduğunuz salınım, duyurmak istediğiniz nota çevresinde dolaşmalı, yoksa doğru basıyor olduğunuz bir notayı detone duyurabilirsiniz.

Bu teknikle ilgili bir başka önerim de, bir notayı duyurduktan sonra vibrato uygulamadan önce biraz beklemek. Notayı duyurduktan sonra 1-2 saniye bekledikten sonra vibratoya geçmek de havalı bir etki yaratabiliyor.

Bu salınımı yine gitar üzerinde minör pentatonik dizinin notalarında yaparak deneyebilirsiniz.

3. Teknik : Mute

Mute; sağ elimizle, telleri susturmak için uyguladığımız bir teknik. Bu sayede notaların uzamalarını kesebiliyoruz ve bu bize farklı dinamiklerin, farklı hissiyatların kapısını açıyor. Örneğin mute yaparak akor çalarak, gitardan çıkan sesin daha agresif ve keskin duyulmasını sağlayabiliriz. Aynı şey melodiler için de geçerli, notalar birbirlerinden daha çok ayrışacak, tek tek, kesin bir şekilde duyulacaktır.

Bu sesi çıkartmak için, pena vuruşunu yaptığımız sırada sağ elimizin etli kısmı gitarın köprüsü üzerine ufak bir baskı uygulayarak seslerin uzamasını engeller. Baskı şiddetini arttırdıkça, notaların kapalı veya açık duyulma oranlarını ayarlayabilirsiniz. Fazla baskı yaparsanız notaların ne olduğu belli olmayan perküsif bir ses çıkacaktır, az baskı uyguladıkça da sanki hiç kapatmıyormuşsunuz gibi notalar uzamaya başlayacaktır.

Mute tekniğini aynı zamanda gitardan gelen istenmeyen sesleri engellemek için de kullanabiliriz

4. Teknik : Power Chord

Power chordlar, gitarda en kolay basılabilen akor şekillerinden biri olmalarına rağmen, bir çok tarzda, özellikle Rock, Metal, Punk vs. türevlerinde bolca kullanılan akor çeşitleridir. Mute tekniğiyle birlikte kullandığınız zaman oldukça agresif ve enerjik bir duyum sağlayabilir. Aşağıdaki diagramlarda görüldüğü gibi, klavyede bastığınız bir perdenin bir alt telinden, iki sağa (solaklar için iki sola) basıp, iki sesi aynı anda tınlattığınızda power chord u duyurmuş olursunuz.

En Kolay Elektro Gitar Teknikleri

Bu akorlara power chord denmesinin sebebi, basıldığı notaya majör veya minör bir karakter katmadan, sadece daha güçlü duyulmasını sağlamasıdır. Bu da müzikal olarak kullanımını yine kolaylaştırmaktadır çünkü basacağınız akorun majör mü, minör mü olduğunu bilmiyorsanız, power chord sizin yerine gerekli karakteri verecektir. Ufak eklentilerle farklı power chordlar basmak ve değişik sesler elde etmek mümkün. Bununla ilgili Farklı Power Chord’lar videomu izleyebilirsiniz.

5. Teknik : Double Stop

Alt alta bulunan iki notayı aynı anda basarak duyurduğumu bu double stop tekniği, pentatonik dizi içinde çok keyifli duyulan numaralardan birisidir. Bu tekniği power chord gibi basit basılabilen bir aralık olarak düşünebilirsiniz. Bunun farkı, ikinci notanın, ilk notanın hemen altında yer almasıdır. Örneğin A minör pentatonik dizide 2. tel 5. perde ile 3. tel 5. perdeye aynı anda vurarak bu duyumu alabilirsiniz.

6. Teknik : Bare

Bare de double stop gibi alt alta olan notalara basıp duyurduğumuz bir tekniktir. Ancak daha büyük bir alanı kapsayabilir. Yani sadece 2 tel değil, gitarda bulunan bütün tellere bile tek bir parmağınızla basabilirsiniz. Diğer bahsettiğimiz tekniklere göre ilk başta nispeten sizi zorlayabilir ama 2-3 gün uğraştıktan sonra temiz ses çıkartacağınıza eminim. Tabii ki bu temiz ses için sol elimizin klavyeye nasıl bastığı çok önemli. Her zaman söylediğimiz gibi perdelerin sonunda bulunan demire (fret) yakın ama kesinlikle üstünde değil, kuvvetli bir basış yapmamız gerekiyor ki, sesler tane tane ve temiz gelsin.

BONUS : Teknikleri Birleştirebilirsiniz

Yine pentatonik dizideyiz, örneğin 4.telin 5. perdesinden 7. perdesine slide yaptık. Slide yaparak geldiğmiz 7. perdeye vibrato tekniğini uygulayarak bir salınım verebiliriz.

Veya A minör pentatonik dizide 5. tel 5. perdeden power chord basıyoruz. Bu power chordu 5.tel 7. perdeye yine slide yapıp sonrasında vibrato uygulayabiliriz. Benzer şekilde double stoplara slide ve vibrato çok keyifli duyulan tekniklerden birisidir.

En Kolay Elektro Gitar Teknikleri ve Çok Daha Fazlasını Öğrenmek, Ustalaşmak İster Misiniz?

Müzik Üniversitesi’nde bulunan Elektro Gitar kurslarında bir çok konuyu ve tekniği detaylıca öğrenebilir, bu konularda ustalaşmak için bir çok egzersiz bulabilirsiniz. Sitemizde Elektro Gitar için hazırlanmış 10 kursun tamamını bu linkten inceleyebilir ve içeriklerine göz atabilirsiniz.

Müzik Üniversitesi’nin Diğer Avantajları

  • Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
  • Videolara Entegre Tab / Notasyon sistemi, tüm cihazlarda tam ekran yapılabilir ve anlatım videolarımıza entegre “Guitar Pro” uygulaması gibi çalışır. Örnek bir soloyu bu linkten inceleyebilirsiniz.
  • Elektro Gitar, Müzik Teorisi(Armoni), Vokal (Şan), Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar, saatlerce çalışabileceğiniz ders içeriği. Tüm kurslarımıza buradan göz atabilirsiniz.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel canlı-yayınlar, soru-cevaplar.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel facebook grubu ve forumlar.
Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…